Lavendel (Lavandula vera) is een meerjarig kruid uit het Middellandse
Zeegebied dat iedereen kent. De prachtig bloeiende, heerlijk
geurende, struikachtige planten werden vroeger vooral gebruikt om
een lekkere geur in de linnenkast te krijgen. Maar lavendel is ook in
de keuken toe te passen.
Zaaien: vooral de jonge planten kunnen slecht tegen lage temperaturen.
Zaai daarom niet eerder dan maart-juni in een zaaibakje
binnenshuis bij 20°C. Ontkieming vindt plaats na ± 4 weken. Wanneer
de zaden na vier weken niet ontkiemd zijn, de temperatuur
verlagen naar -4°C tot 4°C, bijv. in de koelkast, voor enkele dagen.
Daarna verspenen. Vanaf eind mei kan het ook buiten, direct in de
vollegrond. In mei-juni (buiten) uitplanten op een plantafstand van
30 x 20 cm.Vooral zonnig zetten en de grond goed vochtig houden.
Oogst: de bloemstengels en bladeren snijden voordat de planten
vol in bloei staan en deze drogen.
Productkenmerken
Prachtig bloeiende, geurende struikachtige planten
Een meerjarig kruid dat iedereen kent
Kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt
Standplaats |
Toepassing in pot | ja |
Zaaien vollegrond | ja |
Standplaats licht | Zonnige plek |
Hoogte | 60 cm |
Periodes |
Zaaitijd binnen van | april |
Zaaitijd binnen tot | juni |
Oogsttijd van | juli |
Oogsttijd tot | september |
Advies en tips |
Zaaiadvies | In een zaaibakje binnenshuis |
Verzorgingsadvies | houdt de grond voldoende vochtig |
Oogstadvies | oogsten voordat de planten vol in bloei staan |
Zaadkenmerken |
Zaden per gram | 1000 |